Armonie și contrast

Fine dining vizual
© 2019 EyeCatcher

Din emisiunile culinare, care de ce să nu recunosc îmi plac, am învățat că la restaurantele sofisticate de fine dining, se apreciază farfuriile în care există mai multe texturi (crocant, moale, etc), mai multe culori, combinații antagoniste gen sărat-dulce, sau accente picante. 
Este însă esențial ca toate gusturile și culorile să se îmbine și să se potrivească unele cu altele. 
Dacă așezarea elementelor în farfurie e  importantă pentru impactul vizual este totuși important să oferi preparatului spațiu și să nu umpli farfuria până la margine. 

Dar oare ce-mi veni cu toate astea aici? 

Pentru că și în fotografie, pe lângă compoziție (adică dispunerea elementelor într-o anumită ordine, folosirea treimilor cadrului, folosirea diagonalelor ascendente - "citite" de la stânga la dreapta pentru dinamică), atât armonia (cromatică de exemplu) cât și contrastul (mic-mare, lumină-întuneric, cel cromatic sau al texturilor) sunt tehnici folosite pentru a crea o anumită estetică. 

Așa și imaginea de mai sus în care avem pe orizontală treimile distincte (aproximative, pentru bunul Dumnezeu), o diagonală ascendentă, mai avem armonie cromatică (vezi albastrul de pe cer, al apei și evident al umbrelelor) dar și contrast - trei texturi complet diferite (cer/nori, apă și nisip) și contrast cromatic atât pe cer (alb-albastru) cât și pe plajă (albastru-nisip). 
Fotografia e aerisită, nu e încărcată sau obositoare.

Poate de aceea îmi place atât de mult. 

PS. De ce am lăsat omul în colțul din dreapta jos? Poate stârnesc oarece comentarii.

___

Dacă dorești să primești prin e-mail următorul articol, te poți abona AICI
Mă poți și urmări pe rețelele de socializare: FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER

Postări populare de pe acest blog

Despre boi

Un nou început

În echilibru

Cu pași de copil